Actueel

Waarom?

door | 16 maart 2021 | Blogs

Blogs

Nieuws

Handige tools

De juiste informatie krijgen is niet zo makkelijk als het lijkt. Daar kwam ik op de middelbare school al achter.
Ik wilde van alles weten, vooral het waarom vond ik interessant. Soms waardeerde de leerkracht dit en beloonde me met zoveel extra informatie, dat ik in die overdaad het antwoord op mijn vraag niet meer zag. Anderen raakten geïrriteerd en zeiden helemaal niks meer.

In geen van beide gevallen was mijn doel bereikt. Inmiddels ligt de middelbare schoolperiode al een tijd achter me, maar herken ik een soortgelijk patroon in de or-praktijk. Or-leden die vanuit zorgvuldigheid en interesse op zoek zijn naar informatie om hun rol zo goed mogelijk uit te oefenen. En dan, bij het stellen van hun vragen, een boze bestuurder aan de andere kant van de tafel aantreffen. Of een dik pak papier voorgeschoteld krijgen waar ze zelf het antwoord in mogen zoeken. Blijkbaar is alleen de vraag stellen niet voldoende. Maar wat is er dan nog meer nodig? Het begint natuurlijk bij de formulering. Die moet het liefst zo concreet mogelijk zijn, en objectief van toon. Met meningen die verpakt zijn als vragen, bereik je je doel niet. Wat ook helpt, is proberen een or-kapstok te vinden waar je de vraag aan kunt ophangen. Wat is de link met het or-werk? Vragen die uit de lucht lijken te vallen, zorgen meestal voor verbaasde gezichten en discussies die niets meer te maken hebben met de oorspronkelijke vraag.

En last but not least: bedenk een strategie! Daag jezelf uit en sta stil bij vragen als: wie stelt de vraag? Wat is echt noodzakelijk om te weten? Op welk moment stel je de vraag en welke toon gebruik je? Laat je dan verrassen door de antwoorden die je ontvangt. Het gezegde luidt weliswaar ‘brutale mensen hebben de halve wereld’. Maar voor or-leden die stilstaan bij het stellen van vragen, ligt de hele wereld binnen handbereik.