04 okt Voorkom deze 3 valkuilen!
Deze nieuwsbrief is gepubliceerd op LinkedIn. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe nieuwsbrieven? Abonneer je hier.
De eerste ondernemingsraad oprichten? Voorkom deze 3 valkuilen!
Als ondernemer met een personeelsbestand van meer dan 50 medewerkers is het onvermijdelijk: het oprichten van de eerste ondernemingsraad (OR). Een spannende stap dat aan de ene kant hoort bij de volgende fase van een groeiende organisatie. Aan de andere kant doemen de schrikbeelden van vertraging en formeel gedoe op. In deze editie bespreek ik de drie grootste valkuilen bij het oprichten van een OR én hoe je deze kunt vermijden. Zodat jouw OR vanaf het begin effectief werkt en een waardevolle bijdrage levert aan de organisatie.
Valkuil 1: het standaard OR reglement
Veel ondernemers maken bij de oprichting van de eerste OR gebruik van een standaard OR reglement. Dit lijkt misschien een snelle en eenvoudige manier, maar het leidt al snel tot een OR die niet goed past bij de unieke structuur en cultuur van jouw organisatie.
“Zo past een traditionele OR structuur met vaste termijn en bureaucratische procedures niet zo goed bij een innovatief MKB bedrijf met een platte hiërarchie en een agile manier van werken.”
Stap 1: Kies als directeur/HR daarom bewust voor een op maat gemaakt reglement en sta stil bij de keuzemogelijkheden die er zijn zodat de structuur van de OR écht aansluit bij de specifieke behoeften van jouw organisatie.
Valkuil 2: onrealistische verwachtingen
Bij de oprichting van de eerste OR gebeurt het vaak dat medewerkers zich voor de OR verkiesbaar stellen zonder een helder (of eenduidig) beeld te hebben van wat een OR precies doet. Dit kan leiden tot onrealistische verwachtingen, zoals bijvoorbeeld het mogen meebeslissen over de hoogte van salarissen. Als na de verkiezingen blijkt dat niet aan deze verwachtingen voldaan kan worden, levert dit frustraties op, zowel voor het OR lid als de collega’s die op hem of haar hebben gestemd. Dit is geen fijne startpositie.
Stap 2: schenk aandacht aan duidelijke communicatie en voorlichting over de rol en verantwoordelijkheden van de OR voordat de verkiezingen plaatsvinden.
“Een mooie manier om dit te doen is bijvoorbeeld door hierover te informeren tijdens een medewerkersbijeenkomst, door interactieve lunchsessies te organiseren en het bespreekbaar te maken tijdens teamoverleggen. Dit helpt om gemotiveerde en goed geïnformeerde kandidaten aan te trekken.”
Valkuil 3: OR en Directie volgen aparte cursussen
Zowel voor jou als ondernemer als voor de nieuwe OR is het met elkaar samenwerken vanuit deze rollen nieuw en ook even wennen. In de praktijk gebeurt het regelmatig dat zowel de OR als de ondernemer hun eigen weg bewandelen als het gaat om het opdoen van kennis en vaardigheden. Met als resultaat dat zij ieder een eigen vertaling naar de samenwerking maken en dit niet voldoende afstemmen met elkaar. Dit levert in de praktijk de nodige (juridische) discussies op, net als verharding van standpunten.
Tip 3: Help elkaar daarom in het zadel en zorg voor een goed onboardingsprogramma, dat jij als ondernemer ook deels met de nieuwe OR-leden doorloopt.
Een programma dat uitgaat van de organisatiekaders in plaats van de juridische en waar veel aandacht is voor de samenwerking tussen OR en Directie en de OR onderling. Hierdoor kunnen jullie snel snel en effectief aan de slag gaan. Over welke elementen vaak onderdeel zijn van een goed onboardingsprogramma schreef ik eerder een post, die je hier terug kunt lezen.
Conclusie: voorkom de valkuilen en ga voor een effectieve start!
Het oprichten van de eerste ondernemingsraad kan een uitdaging zijn, maar door deze drie veelvoorkomende valkuilen te vermijden, zorg je voor een effectieve start. Kies voor een op maat gemaakt reglement, zorg voor duidelijke communicatie en voorlichting en bied een goed onboardingsprogramma aan, dat je deels gezamenlijk doorloopt. Zo creëer je een OR die effectief en waardevol is voor je organisatie.
Succes!