Tijd voor vernieuwing?!

Tijd voor vernieuwing?!

Deze nieuwsbrief is gepubliceerd op LinkedIn. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe nieuwsbrieven? Abonneer je hier.

De WOR bestaat 75 jaar: tijd voor vernieuwing?!

75 jaar! Dat is de respectabele leeftijd die de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) dit jaar bereikt. En misschien is het ook wel hét moment om de wet ingrijpend te moderniseren en deze in lijn te brengen met de arbeidsverhoudingen en ontwikkelingen van deze tijd. De komende edities sta ik stil bij hoe de WOR 3.0 er uit zou kunnen zien. En we beginnen we bij de basis van de OR: het OR reglement.

Keuzes, keuzes, keuzes…
Om tot een (nieuwe) OR te kunnen komen heb je o.a. een OR reglement nodig. Daarin worden meer interne OR zaken geregeld zoals de wijze van stemmen, rolverdeling en het secretariaat. Maar er worden ook zaken in geregeld die impact hebben op het functioneren van de OR als orgaan van de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Herkiesbaarheid van leden: mogen leden oneindig herkozen worden of zit daar een maximumtermijn om zo de doorstroming te bevorderen?
  • Representativiteit van de OR: wordt een structuur gekozen waarbij bepaalde afdelingen of functies een vaste plek krijgen en de representativiteit geborgd is in de OR of is het een open stelsel waardoor het mogelijk is dat de hele OR uit 1 afdeling wordt bestaat?
  • Structuur van de OR: worden de mogelijkheden benut vernieuwingen in te voeren (bijvoorbeeld ‘project OR-en’) of wordt gekozen voor de ‘standaard’ opzet?

Wat is het probleem?
Volgens de WOR is de OR volledig en zelfstandig bevoegd deze keuzes al dan niet te maken. Maar in de praktijk worden deze keuzes niet of niet bewust gemaakt, niet structureel geëvalueerd of geactualiseerd en ook niet gemaakt in samenspraak met de medewerkers en/of de WOR bestuurder. Terwijl dit toch wel de belangrijkste stakeholders van de OR zijn!

Belang WOR bestuurder

De WOR-bestuurder mag weliswaar zijn visie/bezwaar op het OR reglement geven, maar dat staat niet in verhouding met het belang dat een WOR bestuurder heeft bij de representativiteit van de OR en de gedragenheid van de OR onder de medewerkers.

Belang medewerkers

In het achterhoofd houdend dat de OR volgens de wet een vertegenwoordiging is van de medewerkers, dan is het best gek dat die medewerkers geen formele input kunnen leveren op de manier waarop deze vertegenwoordiging het beste bij hen vinden passen.

Hoe kan het anders in de WOR 3.0?
De keuzes die gemaakt kunnen worden als het gaat om de inrichting van de OR als orgaan zouden onder de gezamenlijke bevoegdheid van de WOR bestuurder en de OR moeten vallen, waarbij de input van de medewerkers over hoe zij de inrichting van de OR als orgaan idealiter voor zich zien, wordt meegenomen.

Een ideaal moment hiervoor is zo een 6 maanden voor de OR verkiezingen zodat de aankomende verkiezingen georganiseerd kunnen worden op basis van de nieuwe bepalingen van het OR reglement.

En in de tussentijd…
… agendeer je natuurlijk als OR of als WOR bestuurder tijdig het OR reglement, neem je pro-actief de input van de medewerkers op en maak je de keuzes die leiden tot een representatieve afvaardiging en die past bij de organisatie als geheel. Niet omdat het moet, maar omdat dit bijdraagt aan een effectieve medezeggenschap!

Sonja Kroeke